Paula's Fotografie

FOTOBLOG

Welkom op mijn fotoblog waar ik u meeneem op mijn reis als fotograaf, met al mijn belevenissen en natuurlijk de verslagen en foto's voor HoogeveenRegio


2023-07-26

Anja Fricke geeft les aan de leerlingen van Wolfsbos over het leven op school in een dicatuur

f1.jpg11 juli 2023 was ik bij een workshop op de Wolfsbos in Hoogeveen voor Regionieuws Hoogeveen

Hoogeveen-Vandaag gaf Anja Fricke een workshop over hoe het was om in het toenmalig DDR naar school te gaan en te leven in een dictatuur waar vrijheid en meningsuiting ver te zoeken was.

Anja Fricke is geboren in het voormalige DDR in het dorp Ströbeck, haar vader was daar burgemeester haar moeder een arbeider, en haar broer werd soldaat toen hij 16 werd, Anja zelf zat in de atletiek op 6 jarige leeftijd.
In 2003 is ze naar Nederland gekomen en studeerde Algemene cultuurwetenschappen en communicatie, ze verspreid haar ervaring en informatie over de DDR d.m.v. gaslessen, lezingen en lesmodules, daarnaast werkt ze samen met het DDR museum in Monnickendam.

In 1990 hield de socialistische staat op met bestaan, de verhalen en belevingen van de inwoners die blijven bestaan en worden doorgegeven aan de volgende generaties.
Een socialistische staat waarin een goed kameraadschap centraal staat in samenwerking binnen de familie, vrienden en buren, maar vooral in de loyaliteit van het regime.
Een regime die beperkingen oplegde in het verbod en beperken van reizen, beperking in persoonlijke ontwikkeling en beperking in diensten en consumptie.

De leerlingen van havo-3 en vwo-3 in Wolfsbos kregen een workshop en Anja als ervaringsdeskundige uit de DDR liet de leerlingen ervaren in het rollenspel wat verweven was in deze workshop, hoe het was om les te krijgen op  school in de DDR.
Direct streng toesprekend naar de leerlingen, met gelijk duidelijk regels zoals het opstaan wanneer een vraag werd gesteld, spreken in een hele zin, en rechtop staan met de armen langs het lichaam, waarin duidelijk was te zien dat de docent bepaalt.

Voor de leerlingen was het een shock en zeer ongemakkelijk, en niet wetende en zoekende hoe je hierop moest reageren, sommige waren aan het giechelen, een ander keken met volle ongeloof en verwarring, en sommige wisten het rollenspel direct op te pakken.
Deed je het volgens de docent in haar rollenspel het niet goed, dan werd de leerling niet gestraft maar werd er meteen collectief gestraft.

De workshop bestond ook uit een interactieve gedeelte, waar de leerlingen collectief aan de slag gingen, onder nog meer strengere aanpak, waar de leerlingen zelf mochten bepalen wie het beste collectief waren.
Tevens moesten de leerlingen op hun manier een gedicht voortdragen natuurlijk een gedicht zoals het toen in de DDR werd geschreven door Johannes R. Becher ” het Lied vom Bau des sozialismus”

Een onwennige, maar leerzame les waarin duidelijk werd en om te laten merken hoe fijn het is om in vrijheid te kunnen en mogen leven, maar tevens om er bij stil te staan dat het ook anders kan, zoals in sommige landen de dictatuur nog steeds van kracht is.

Na de afloop mochten de leerlingen op de foto met de Trabant, wanneer je in de DDR je auto rijbewijs wilde halen dan moest je dit bestellen en moest je 13 jaar wachten om te mogen rijlessen.

Foto’s: Paula Bansema

f2-1536x1024.jpgf3-1536x1024.jpg

Admin - 19:51:04 @ algemeen | Een opmerking toevoegen









 

E-mailen
LinkedIn